In een wereld waar onafhankelijkheid en vrijheid belangrijk zijn, biedt de driewieler een bijzondere uitkomst voor senioren. Ondanks de mentale drempel van de overstap, is de driewieler meer dan alleen transport. “Het bevordert mobiliteit en sociale activiteit, waardoor senioren hun autonomie behouden. Of ze nu lange ritten maken of korte tripjes naar de winkel”, aldus Hashem, mede-eigenaar van Fietshemel.

Experts van Fietshemel Edam benadrukken dat de overgang naar driewielers een uitdaging kan vormen, gebaseerd op hun ervaring in het werken met mobiliteitsoplossingen, met een speciale focus op driewielers gedurende de afgelopen zeven jaar. Het doel is het bevorderen van zelfredzaamheid bij ouderen. “De overstap naar een driewieler kan mentaal uitdagend zijn voor senioren, omdat ze niet als ‘anders’ willen worden gezien,” zegt een van de experts van Fietshemel Edam.

Vaak gebeurt de overstap naar een driewieler pas na een ongeval, iets wat de experts van Fietshemel Edam betreuren. Daarom benadrukken ze dat persoonlijke begeleiding en goed advies bij de aankoop van onschatbare waarde zijn. “Het is van groot belang om ouderen te informeren dat het gebruik van een driewieler niet alleen een luxueuze investering is in hun vrijheid, maar ook een bron van geruststelling voor hun naasten. Naast de trendy uitstraling en de overbrugging van emotionele barrières, biedt een driewieler ook gemoedsrust aan familieleden en vrienden. De veiligheid die inherent is aan een driewieler draagt bij aan de zekerheid dat hun dierbaren niet alleen genieten van de vrijheid om zelfstandig dagelijkse bestemmingen te bereiken, maar dit ook doen op een veilige en stabiele manier. Hierdoor wordt niet alleen de mobiliteit vergroot, maar wordt ook een gevoel van comfort en veiligheid toegevoegd aan het dagelijks leven van senioren. Dit betekent dat ze niet alleen maar thuis zitten, maar actief deelnemen aan het leven, terwijl hun naasten gerustgesteld zijn door de veiligheid en stabiliteit van de driewieler.”

Een driewieler vereist speciale techniek

Het rijden op een driewieler vereist een andere techniek dan op een gewone fiets. “Op een driewieler moet je echt sturen alsof je een voertuig bestuurt. Alles doe je met je armen. We benadrukken dat mensen de fiets niet online moeten bestellen, maar eerst bij ons moeten komen om 2-3 keer vrijblijvend te leren fietsen op een driewieler. In onze showroom in Edam leren we je deze nieuwe techniek om het onder de knie te krijgen. Lukt het toch niet op een driewieler fiets, dan kijken we naar andere oplossingen zoals een Duofiets, tendum of een bakfiets. We hadden een klant die niet meer op een tweewieler kon fietsen. In onze showroom bleek dat een driewieler voor haar ook geen goed idee was. Uiteindelijk ging ze naar huis met een bakfiets,” herinnert Hashem van Fietshemel Edam zich.

Vaak zijn senioren zich er niet van bewust dat de gemeente ondersteuning biedt in de vorm van een mogelijke vergoeding voor een driewieler. Hashem van Fietshemel Edam geeft aan: “Mensen zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheid om via de gemeente een beroep te doen op een Persoonsgebonden Budget (PGB) of van andere beschikbare opties. Ook hier kunnen we een steentje bijdragen om ondersteuning te bieden.”